3D-Skrivare Filament typer och deras egenskaper


3D-skrivare är ett revolutionerande nytt sätt att skapa tredimensionala objekt som traditionellt bara skulle kunna skapas med mer komplexa tillverkningsmetoder. För att få det bästa resultatet från din 3D-skrivare måste du använda rätt filament. Filament är det material som skrivaren använder för att bygga objekt och finns i olika typer. Här är en översikt över de vanligaste filamenttyperna:

PLA: Polylactic acid (PLA) är en biologiskt nedbrytbar filament som är tillverkad av stärkelse från vete, sockerbetor eller majs. Det är lätt att hantera och förstörs inte lätt av värme, vilket gör det till ett populärt val för nybörjare. Det är dock ett lite mer begränsat material eftersom det inte är så flexibelt som andra filamenttyper.

PLA filament

ABS: Acrylnitrilbutadienstyren (ABS) är ett mycket populärt filament som har hög hållfasthet och flexibilitet. Det är känsligt för värme och har en tendens att böja sig när det utsätts för höga temperaturer. ABS är också lämpligt för att skapa komplexa former och används ofta för att skapa funktionella delar.

ABS-Esun

PETG: Polyethylentereftalamid (PETG) är ett vanligt filament som har egenskaper som ligger mellan PLA och ABS. Det är hållbart och flexibelt och har också en hög hållfasthet. Det är också lätt att skriva ut och tål höga temperaturer. HIPS: High Impact Polystyren (HIPS) är ett hållbart filament som har god värmestabilitet. Det är perfekt för att skapa stora delar som kräver hög styrka. Det är också lätt att smälta sönder för postprocessing.

FLEX: Flexibla filament är ett relativt nytt material som är utformad för att skapa flexibla delar. Det är ett mjukt material som inte kommer att bryta eller skada under användning. Flexibla filament är idealiska för att skapa gummiliknande delar och är också lämpligt för prototypning.

Ovan är de vanligaste filamenttyperna som används i 3D-utskrifter. Varje typ har sina egna unika egenskaper som kan vara användbara för olika projekt. Det är viktigt att välja rätt filament för dina projekt för att få det bästa resultatet.

Vilka filament typer finns det?

För tillfället finns det 8 olika standard filament, PLA filament, PETG Filament, nylon, kolfiber filament, PVA filament, HIPS Filament och flexibla filament.

Varukorg