Hur förvarar man filament?

Filament är det material som används i 3D-skrivare för att skapa objekt. Det finns många olika typer av filament, inklusive plast, metall och trä. För att få ut det bästa resultatet från din 3D-skrivare är det viktigt att förvara filamentet rätt.

Det första du bör tänka på när du förvarar filament är att hålla det torrt. Filamentet är gjort av plast, och plast är känsligt för fukt. Om filamentet blir fuktigt kan det bli missfärgat eller svårt att trycka med. För att hålla filamentet torrt bör du förvara det i en lufttät behållare, till exempel en plastburk med ett tätt passande lock.

Det andra du bör tänka på är att hålla filamentet i en konstant temperatur. Många typer av filament kräver en viss temperatur för att fungera optimalt. Om filamentet utsätts för växlande temperaturer kan det skapa problem med tryckningen. För att undvika detta bör du förvara filamentet i ett rum med en konstant temperatur, till exempel en källare eller ett förråd.

Det tredje du bör tänka på är att hålla filamentet från starka ljus. Plast är känsligt för UV-ljus, och om filamentet utsätts för starkt ljus kan det blekas eller skadas. För att undvika detta bör du förvara filamentet i ett mörkt rum eller i en behållare med mörka väggar.

Sammantaget är det viktigt att hålla filamentet torrt, i en konstant temperatur och borta från starkt ljus för att få ut det bästa resultatet från din 3D-skrivare. Genom att följa dessa råd kan du säkerställa att ditt filament håller sig i bra skick och att dina 3D-tryck blir så bra som möjligt.

filament torkare

Olika filament förvaring

Det finns många olika typer av filament som används i 3D-skrivare, och alla kräver lite olika förvaringsrutiner för att hålla sig i bra skick. Men vissa filament är extra känsliga och kräver extra omsorg vid förvaring.

För det första är ABS-filament (Acrylonitril Butadien Styren) ett av de mest vanliga filamenten som används i 3D-skrivare, och det är känsligt för fukt. ABS-filamentet kan absorbera fukt från luften, vilket kan påverka tryckkvaliteten och ge filamentet en missfärgad ton. För att undvika detta bör ABS-filamentet förvaras i en lufttät behållare med silikagel eller annat fuktsugande medel.

För det andra är PLA-filament (Polylactid) också vanligt använt och det är också känsligt för fukt. PLA-filamentet kan också absorbera fukt från luften, vilket kan göra det svårt att trycka med. För att undvika detta bör PLA-filamentet förvaras i en lufttät behållare med silikagel eller annat fuktsugande medel.

För det tredje är TPU-filament (Thermoplastic Polyurethane) känsligt för UV-ljus. TPU-filamentet är ofta använt för flexibla objekt och det är känsligt för UV-ljus. Det kan skadas eller blekas om det utsätts för starkt ljus under lång tid. För att undvika detta bör TPU-filamentet förvaras i ett mörkt rum eller i en behållare med mörka väggar.

Sammantaget är det viktigt att ta hand om filamentet och förvara det på rätt sätt, men ABS, PLA och TPU filament är extra känsliga och kräver extra omsorg vid förvaring. Med rätt förvaringsmetoder kan du säkerställa att ditt filament håller sig i bra skick och att dina 3D-tryck blir så bra som möjligt.

Hur förvarar man filament

Filament torkare artikel

Varukorg