Kan 3D-skrivare använda vilket filament som helst?

Som nämnts på andra ställen finns det i allmänhet två avgörande faktorer som avgör om en viss skrivare kan använda en viss filament. Det finns också ett antal sekundära faktorer som påverkar en skrivares förmåga att framgångsrikt använda filament. Den första är filamentets storlek eller diameter: nästan alla för närvarande tillverkade använder 1,75 mm filament, vissa äldre använder 3 mm. Den andra är smälttemperaturen för filamentet och skrivhuvudets värmekapacitet. De flesta skrivhuvuden kan faktiskt bli tillräckligt varma för att smälta alla kommersiellt tillgängliga filament, men många billigare skrivhuvuden innehåller interna plastdelar som kommer att smälta eller gå sönder vid den temperatur som krävs för att smälta plast som nylon eller PEEK. Alla nuvarande skrivhuvuden kan hantera PLA eller ABS, andra plaster kräver en hel metallvärmeplatta som kan köpas online och installeras av alla som är bekanta med verktyg.

Filament munstycke


Sekundära faktorer avser situationer där vissa plaster kan användas, men förmodligen inte kan tryckas tillräckligt länge för att vara lönsamma. Till exempel, många plaster, inklusive ABS, krymper när de kyls, och om de svalnar/krymper snabbt innan de är helt tryckta uppstår skevheter och tryckfel. Svaret på detta problem ligger i ett slutet utrymme som håller värmen från skrivaren så att delen inte svalnar snabbt. Dessa höljen kan vara allt från stora kartonger till dyra metall- och glasfiberhöljen inbyggda i enheten på fabriken. På samma sätt, medan de flesta plaster som används vid utskrift är styva nog att fungera med alla skrivare, är vissa plaster, såsom TPU, mjukare eller mer flexibla och har därför problem med vissa filamentdrivmekanismer, särskilt i fall som kallas Bowden-rörsystem där filamenten driver. . . placerad separat från värdskrivaren. Direktdrivsystem, där drivhjulen är monterade direkt ovanpå hotend, är mindre mottagliga för sådana problem. En annan grupp av problematiska filament är de där något material, som stendamm, kolfiber, sågspån eller glitter, har blandats med plasten för att ge det färdiga trycket en mekanisk eller estetisk kvalitet. Standardskrivarmunstycken är gjorda av mässing och håller i åratal vid utskrift på vanlig plast. Men dessa fyllda plaster tenderar att vara mycket mer nötande och kommer att slitas ner efter några timmar, vilket gör hålet för stort för att trycka ordentligt. Munstycken gjorda av stål eller till och med karborundum är tillgängliga för tryckning av sådana material.

Kan 3D-skrivare använda vilket filament som helst?

Nej, du behöver filament för att fungera med munstycket, så även om de vanligaste stöder PLA och ABS, kommer de förmodligen inte att stödja många av de bättre filamenten som trä, nylon, metall, etc. och munstycken som gör det kommer förmodligen inte att stödja PLA eller ABS.

Varukorg