PVA filament den ultimata guiden

Översikt

PVA är en polyvinylalkohol (PVA) filament som används för 3D-skrivning. Det är ett miljövänligt filament som är lätt att hantera, är hållbart och har god vattenlöslighet. PVA-filament har en hög temperatur och hög lösningshastighet och det är idealiskt för stödstrukturer som måste tas bort efter skrivprocessen. Det är lämpligt för att skapa komplexa delar och det är också lämpligt för att skapa delar som används i vattenmiljöer. PVA-filamentet är lätt att lös upp i vatten efter skrivprocessen, vilket gör det perfekt för att skapa delar som är lättare att ta bort.

PVA Filament

Fördelar

  • Utmärkt vattenlösligt stödmaterial
  • Inga speciella lösningsmedel krävs
  • Ingen extra hårdvara krävs

Nackdelar

  • Fuktkänslig
  • Lufttäta förvaringsbehållare krävs
  • Större risk för igensättning om munstycket lämnas varmt när det inte extruderas
  • Dyr
PVA Filament guide

Hårdvarukrav

Innan 3D-utskrift med PVA se till att din 3D-skrivare uppfyller hårdvarukraven nedan för att säkerställa bästa utskriftskvalitet.

Bed

Bädd

Temperatur: 45-60 °C
Uppvärmd bädd inte nödvändigt
Kapsling krävs ej

Build Surface

Bygg yta

PEI
Målartejp

Extruder

Extruder

Temperatur: 185-200 °C
Ingen spceiall hotend krävs

Cooling

Kylning

Kylfläkt krävs

Proffs Tips

  • I multi-extruder-uppsättningar kan kylning av PVA-värmedelen under inaktiva tider förhindra läckage och igensättning
  • Ställ in stödets övre separationsavstånd till noll lager för en bättre ytfinish. PVA kommer att lösas upp, så det spelar ingen roll om det binder till delen under utskrift. Samma teknik kan användas för dina PVA-flottar.

Kom igång med PVA

Nu när du förstår grunderna för utskrift med PVA är du redo att prova ditt första tryck! Vi har satt ihop några exempel på projektidéer och till och med en lista över populära filamentmärken för att hjälpa dig komma igång.

PVA filament

Om du undrar vad PETG filament är har vi en artikel om det

Om du behöver en grundligare förklaring om vad filament

Här är en djupare artikel från all3dp

Vad är PVA filament?

PVA är ett miljövänligt material som är både biologiskt nedbrytbart och ett förnyelsebart resurs. PVA är gjord av etanol och kolväten, vilket gör att det inte avger någon skadlig emission under utskrift. Det är en mycket hållbar material som är resistent mot vatten och UV-strålning. Dessutom har PVA en hög flexibilitet, vilket gör det lämpligt för många funktionella utskriftsprojekt. PVA är vanligen hittas som ett kombinerat filament. Det betyder att det är blandat med ett annat material, som vanligen är PLA, för att skapa en hybridisolering.

Det finns också ett helt PVA-filament som är tillgängligt för dem som letar efter ett rent PVA-material. För att använda PVA-filamentet måste du använda en hög upplösning 3D-skrivare som är kompatibel med den här typen av filament. PVA-filament är ett populärt val för flera typer av 3D-utskrifter, inklusive prototyping och funktionella utskrifter. Det är särskilt användbart för utskrifter som kräver stor flexibilitet och hållbarhet. Det är också ett bra val för utskrifter som kräver miljövänlighet. Sammanfattningsvis är PVA-filament ett flexibelt och hållbart polymermaterial som används för 3D-utskrifter. Det är ett miljövänligt material som är både biologiskt nedbrytbart och förnyelsebart. Det är vanligen hittas som ett kombinerat filament, men det finns också hela PVA-filament som är tillgängliga. PVA-filament är ett populärt val för 3D-utskrifter som kräver stor flexibilitet och hållbarhet.

Artiklar om filament

Varukorg