Vad är filament? & hur fungerar det?

Vad är filament?

3D Filament är material som används vid 3D-utskrifter, och är en källa till material som kan omvandlas till objekt.

Filament är vanligtvis gjorda av plast som polylaktyl (PLA), acrylnitril-butadien-styren (ABS), polyvinylklorid (PVC) och polyethylentereftalat (PETG). Filamenten är tillgängliga i ett brett utbud av färger, storlekar och material. 3D-utskriftsmaterialet består av ett trådmaterial, som läggs lager för lager tills det är färdigt. När det är färdigt kan det användas för att skapa föremål som möbler, leksaker, skulpturer och tekniska tillbehör.

Nybörjar guide till filament:

Pålitliga filamentmaterial är en stor del av 3D-utskriftsprocessen. Det finns ett antal olika alternativ för filamentmaterial, inklusive PLA, ABS, PETG, Nylon, TPU och andra. Alla har sina egna fördelar och nackdelar som gör dem lämpliga för olika tillämpningar. PLA är ett populärt filamentmaterial eftersom det är lätt att fånga upp och det har god värmebeständighet. ABS är starkare och mer hållbart än PLA, men det är svårare att arbeta med och det har en lägre värmebeständighet. PETG är ett flexibelt filamentmaterial som är starkt och tål stötar och temperaturer. Nylon är ett starkt och flexibelt filamentmaterial som är motståndskraftigt mot värme och kemikalier. TPU är ett flexibelt material som är lätt att skriva ut och är extremt hållbart. Det är ett utmärkt val för användning i produktionsmiljöer. Varje filamentmaterial har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja rätt material för dina specifika behov.

denna videon förklarar vad filament är

Vad är skillnaden på PLA-filament och ABS-filament?


PLA filament är en biologiskt nedbrytbar filamenttyp som är gjord av polylaktid, en typ av biobaserad plast som ofta används för att skapa 3D-utskrivna objekt. PLA är ofta lättare att skriva ut med och har inte de samma höga temperaturer som ABS-filament. ABS är en icke-biologiskt nedbrytbar filamenttyp som är gjord av acrylnitrilbutadienstyren, en typ av oljebaserad plast som ofta används för att skapa 3D-utskrivna objekt. ABS kräver ofta högre temperaturer för att skriva ut och är ofta mer anpassningsbar än PLA-filament.

Denna videon förklarar skillnaden mellan ABS-Filament och PLA-Filament

Bästa temperaturen för olika filament?

FilamentVärme
PLA180°C
ABS220°C
Nylon240°C
PETG230°C
PC265°C

Hur fungerar Filament?

1. Filament är en tunn tråd av plast som används för 3D-utskrifter.

2. När utskriften startas så förs filamentstråden genom en filamentmotor som använder en förförande som värmer upp filamentet till en optimal temperatur.

3. När filamentet är upphettat så leds det till ett extruderhuvud som försöker forcera ut det genom en liten munstycke.

4. Extrudertrycket håller en konstant hastighet som försöker skjuta ut filamentet genom munstycket.

5. Filamentet försöker sedan skapa lager som läggs ovanpå varandra för att skapa utskriften.

6. När utskriften är klar så stannar filamentmotor och filamentet kyls ner till en säker temperatur.

3D-utskrifter fungerar genom att använda en teknik som kallas för additive manufacturing. Denna teknik använder sig av en kontinuerlig process som kallas för utskrift. Processen börjar genom att skapa en 3D-modell av objektet som ska skrivas ut. Denna modell är skapad av ett CAD/CAM-program som använder sig av olika 3D-modelleringsverktyg. När modellen är färdig så överförs den till en maskin som kallas för en 3D-skrivare. Maskinen tar sedan modellen och skapar ett objekt som har samma form som modellen. Objektet skapas genom att lagra material, såsom plast eller metall, i olika lager och sedan får det att stelna med hjälp av laserskärning eller värme. När objektet är klart så kan det användas för att skapa en fysisk produkt eller för att skapa prototyper.

Videon förklarar hur 3d printing fungerar

Fördelar med 3d printing

filament förklarat
filament fördelar:

3D-utskrift är det bästa alternativet för att producera produkter som är komplexa att tillverka med traditionella tekniker. Fördelarna med 3D-utskrift inkluderar:

1. Lägre kostnader: 3D-utskrifter kan producera komplexa produkter till lägre kostnad än traditionella produktionsmetoder.

2. Snabbare produktion: 3D-utskrifter kan producera produkter mycket snabbare än traditionella produktionsmetoder.

3. Flexibilitet: 3D-utskrifter gör att produkter kan skräddarsys och anpassas till enskilda krav.

4. Mindre avfall: 3D-utskrifter är mer miljövänliga än traditionella produktionstekniker eftersom de producerar mindre avfall.

5. Rikedom på material: 3D-utskrift erbjuder en stor mängd olika material som kan användas för att producera produkter. 3D-utskrifter har revolutionerat produktutveckling och produktion och är det bästa alternativet när det gäller att producera komplexa produkter som traditionella tekniker inte kan.

När passar det att 3d-Printa?


1. När det är nödvändigt att skapa komplexa former som är svåra att tillverka med andra metoder.

2. När det är nödvändigt att uppnå hög förädlingsprecision.

3. När det är nödvändigt att skapa nya former eller prototyper snabbt.

4. När det är nödvändigt att skapa en prototypproduktion för att testa nya funktioner.

5. När det är nödvändigt att tillverka egna reservdelar som är svåra att hitta.

6. När det är nödvändigt att skapa små, komplexa beståndsdelar som är svåra att tillverka med andra metoder.

7. När det är nödvändigt att skapa anpassade produkter som är svåra att tillverka med andra metoder.

Hur mycket kostar filament?

Priset för filament varierar beroende på vilken typ av material som används och vilken storlek på rullen som köps. Den genomsnittliga priset för ett kilo filament varierar vanligtvis mellan 20 och 45 dollar. För de som letar efter ett billigare alternativ finns det också lösa filament som säljs i små mängder. Dessa rörsvinkelvaror brukar kosta mellan 5 och 10 dollar per rörsvinkel. Även om den billigare filamenten kan vara en bra lösning för personer som bara kommer att använda den för mindre projekt, bör man tänka på att den generellt inte är lika högkvalitativ som mer kostsamma filament. Det är också viktigt att komma ihåg att det är viktigt att köpa filament från en pålitlig leverantör för att försäkra sig om att det är av högsta kvalitet.


1. PLA Filament: 200-250kr per kg

2. ABS Filament: 250-350kr per kg

3. Nylon Filament: 300-400kr per kg

4. PETG Filament: 200-300kr per kg

5. Flexible Filament: 300-400kr per kg

6. Kolfiber Filament: 600-1000kr per kg

Hur man väljer filament

Välja rätt filament till din 3D-skrivare kan vara utmanande, eftersom det finns många typer av filament som olika skrivare är kompatibla med. Det är viktigt att ta hänsyn till olika faktorer innan du bestämmer vilken typ av filament som bäst passar dina behov.

Först och främst bör du tänka på vilken typ av effekt du vill göra med ditt tryck. Det finns olika typer av filament som är anpassade för olika resultat. Till exempel, om du vill skriva ut en del som ska ha en hög grad av noggrannhet, kan du välja ett ABS-filament. ABS-filament ger hög precision och är mer slitstark, men det har också en högre varmdeformationspunkt. Om detta inte är ett problem för dig, kan ABS vara ett bra val.

Du bör också tänka på vilken skrivare du har. Vissa skrivare är kompatibla med enbart PLA-filament, medan andra kan använda både PLA och ABS. Om du inte är säker på vilken typ av filament som krävs, kontrollera din skrivares specifikationer.

Nästa steg är att tänka på vad du vill skriva ut, och vilka egenskaper ditt material måste ha. Om du till exempel vill skriva ut en produkt som ska vara flexibel, kan du välja ett filament som är speciellt framtaget för detta ändamål. Om du vill skriva ut en del som ska ha en hög grad av noggrannhet, kan du välja ett PLA-filament som är speciellt framtaget för detta ändamål.

Du bör också tänka på vilken kvalitet du är beredd att betala för. Det finns olika typer av filament som är tillgängliga till olika priser. Vissa har ett högre pris, men ofta är detta en investering som lönar sig eftersom det ger bättre resultat.

Till sist bör du tänka på hur mycket filament du faktiskt behöver. Om du bara ska skriva ut en liten del, kanske du inte behöver så mycket , och då kan det vara bättre att välja ett billigare alternativ. Om du ska skriva ut större projekt, kan det vara värt att investera i högkvalitativt filament som ger bättre resultat.

Att välja rätt filament till din 3D-skrivare kan ta lite tid, men det lönar sig att ta den tiden för att få bästa resultat. När du har fått klart för dig vilken typ av filament som bäst passar dina behov, kan du sedan gå vidare och bestämma vilken kvalitet du behöver och hur mycket filament du behöver.

videon förklarar de olika filamenten

Vanliga Frågor:

Vad är filament?

Filament är ett smältbart plastmaterial som används för att tillverka 3D-utskrifter. Det finns många olika typer av filament, från ABS och PLA till nylon, polykarbonat och andra typer av smältbara plastmaterial.

Vilken typ av filament är bäst för 3D-utskrifter?

Det beror på vad som ska skrivas ut. Vissa material är bättre lämpade för komplexa former, medan andra är bättre för att skriva ut stora ytor. ABS är ett populärt material och är ofta lämpligt för de flesta typer av 3D-utskrifter. PLA är ett annat populärt material som är lättare att arbeta med och är idealiskt för mindre objekt.

Varför är filament kostsamt?

Filament är ett speciellt material som ska smältas och sprutas för att skapa 3D-utskrifter. Det är därför det är ganska kostsamt. Det är också viktigt att komma ihåg att kostnaden för filament är beroende av kvaliteten. Högkvalitativa filament kommer att kosta mer än lågkvalitativa filament.

Vad är den bästa metoden att förvara filament?

För att säkerställa att filamenten inte förlorar sin kvalitet är det viktigt att förvara det korrekt. Det bästa sättet att göra detta är att förvara filamentet i en torr miljö som hålls på en konstant temperatur. Filamentet bör också förvaras i en väl försluten behållare för att skydda det mot fukt.

Var kan man köpa filament?

Filament kan köpas från olika återförsäljare på nätet eller från lokala återförsäljare. Det är viktigt att köpa filament från en pålitlig källa som kan garantera kvalitet och prestanda. Det är också viktigt att köpa filament som passar din 3D-skrivare och som är lämplig för den applikation som du vill använda den för.

Varukorg